Nyhetsbrev februari/mars 2019

Nyhetsbrev februari/mars 2019

Program fokus yngre med förvärvade hjärnskador

Årets första program på den nya anläggningen Casa Afasia i Almuñecar på Costa Tropical har precis avslutats. Den här gången med fokus på yngre med förvärvad hjärnskada. Vi passade på att prata med Patric och hans mamma Marita.
I den värmande spanska marssolen träffade vår logopedstudent Rebecca Nabb en av av deltagarna och frågade hur upplevelsen så här långt har varit. Patric är en lång och glad kille från Linköping som skadade sig i en trafikolycka i Australien för över tretton år sedan. Han gillar att träna och trivs verkligen på programmet.
— Det är härligt att komma hit och träna. Men så är det också riktigt bra träning, både logopedträning och den fysiska träningen, säger han och berättar att han lärt sig massor av nya saker under programmets gång.
Som till exempel på logopedträningen.
— Jag har lärt mig att ta det lugnt när jag talar. Att inte brusa upp och iväg så mycket utan att räkna till tre.
Även den fysiska träningen är något Patric trivts med.
— Den har varit bra. Man får utmana sig mycket mer.
Patrics mamma Marita har följt med till Almuñecar och hon håller med:
— Fysioterapiträningen med Anna, Pablo och David här, den kan ju inte bli bättre, säger hon.
Det är inte första gången som Patric åker på rehab-program i Spanien, men det är premiär på Casa Afasia. De bor på hotellet Bahia Tropical som ligger precis på andra sidan gatan från den nyrenoverade rehabanläggningen.
Det korta avståndet underlättar mycket, menar Patric:
— Det har absolut fungerat bra att gå mellan hotellet och träningsanläggningen, inga problem. Väldigt spanskt. Man kan gå runt huset. Det är fint och så.
Mamma Marita, som varit med sin son på rehabresor till Spanien tidigare, är mycket nöjd med anläggningen.
— Som så många andra har vi varit med många gånger innan. Det känns som att komma hem igen till det första ursprungliga stället vi var på förr, CFS. Det funkar jättebra, säger hon och fortsätter:
— Det är ett lugnt och rofyllt ställe, även för anhöriga. Det är skönt att komma ner hit. Sen som anhörig kan man ju gå ner till stranden på fem minuter och bada och sola om man vill.

  ”Det är härligt att komma hit och träna, men så är det också riktigt bra träning– både den fysiska träningen och logopedträningen."

Staden Almuñécar ligger på Costa Tropical, cirka 60 minuter öster om Malaga. Insprängd mellan de höga bergen i Sierra Nevada och Medelhavets blåa vatten i ett lugnt område av Almuñecar ligger Casa Afasia med sin stora trädgård och lokaler anpassade helt för syftet; att ge så bra och intensiv rehabilitation som det går.
Deltagarna bor på det närliggande hotellet Bahia Tropical. Både Patric och mamma Marita är nöjda med boendet.
– Det har fungerat bra, säger Patric och får medhåll av mamma Marita:
– Vi har bott i ett handikappanpassat rum. Toaletten har fungerat jättebra. Stöd vid toalett och dusch och man kan rulla in rullstolen i duschen.
Inledningsvis så saknade man kaffe på hotellet under dagen, eftersom man trodde att man bara fick det till frukost. Men efter ett tips från en annan deltagare har man nu löst det problemet.
— Man kan gå till baren och få kaffe, det var ett bra tips.
För Patrics del är den intensiva träningen mycket givande och han känner resultatet av det.
– Ja, det tycker jag. Jag känner det i kroppen. Den blir stabilare. Och så blir man lite lugnare. Jag har tränat nu i tretton år, men ser absolut förbättringar fortfarande. Jag märker att det blir bättre. Det är roligt.
Planerar du att komma tillbaka?
— Absolut. Vi ska tillbaka i höst, i oktober.

20190306_153639jpg

Almuñecars borgmästare besökte Casa Afasia

Det var fin uppslutning när Casa Afasia höll presskonferens och öppet hus i slutet av februari. Förutom Casa Afasias Marika Schütz och Anna Sjöholm deltog även borgmästaren i Almuñecar Trinidad Herrera samt neurolog Marcelo Berthier, professor vid universitetet i Malaga och professor Karen Sage, logoped från Sheffields universitet i presskonferensen.

ad3cccc0-2843-46f4-a865-7856f8a7b458JPG
Borgmästarinnan Trinidad Herrera gladdes åt att man valt att förlägga anläggningen i Almuñecar.
— Initiativ av denna omfattning gynnar vår kommun, sade Trinidad Herrera och menade också att staden välkomnar denna form av hälsoturism.
Marika Schütz passade på att tacka kommunen för gott samarbete i uppstartandet av rehabcentret.
Att det blev just Almuñecar var ingen slump, berättar Anna Sjöholm:
— Almuñécar är den perfekta platsen. Dels på grund av vädret, men också på grund av närheten till CIMES Afasilab vid Malagas universitet.
Professor Marcelo Berthier är verksam vid just CIMES Afasilab i Malaga och har forskningssamarbete med Karolinska Institutet och Casa Afasias Marika Schütz.
—Det viktigaste är att patienter med neurologiska sjukdomar kan fortsätta utvecklas genom intensiv träning, sade professor Berthier.
Engelska professorn och logopeden Karen Sage har fokuserat mycket på familjestöd och miljö i sin forskning.
— Klimatet här i Almuñecar och placeringen av Casa Afasia direkt vid stranden kunde inte varit bättre, tyckte hon.

25d61cae-fb8e-4402-af5e-29a374191e1eJPGIMG_0322JPG